Stadsdelar

Edinburghs landskap karvades fram genom forntida vulkanaktivitet (både Castle Crag och Arthurs Seat bildades av ett slocknat vulkansystem som eroderade och lämnade dessa formationer bakom sig) och nyare glaciäraktivitet (som karvade ut dalarna till söder om slottet och den gamla Nor’Loch, för nuvarande platsen för Princes Street Gardens). Imponera på lokalbefolkningen genom att visa din kunskap när det gäller att Princes Street i själva fallet är den korrekta stavningen (gatan är dedikerad i plural och inte possessiv till Kung George III:s sönder - därav avsaknaden av en apostrof). Gör inte misstaget att uttala namnet som Princess Street. Och se upp efter två andra gator som ofta uttalas fel: Cockburn (coe-burn) och Buccleuch (buh-clue) sägs nästan alltid fel, vilket sannerligen underhåller befolkningen.

Edinburghs historiska center delas itu av Princes Street Garden, ett brett svep av parkområde mitt i stadens hjärta. Söder om trädgården ligger slottet, högt placerat ovanpå en utdöd vulkan klippa och flankerad av de medeltida gatorna i Old Town, som följer Royal Mile längs kusten mot öster. Norr om Princes Street Gardens ligger själva Princes Street - Edinburghs främsta shoppinggata - och den georgiska New Town, byggd efter 1766 i ett strikt regelbundet rutmönster.

När det gäller boende finns det förstås gott om hotell i Edinburgh. Två hotell som alltid håller hög standard och som alltid får höga betyg av sina gäster är The Chester Residence och Prestonfield House. Men smakar det så kostar det. Vill man bo lite billigare i Edinburgh är Premier Inn ett bra alternativ.

Old Town
Edinburghs medeltida hjärta ligger längs Royal Mile som rinner längs slottet fram till Holyrood Palace. De flesta välkända sevärdheterna ligger i detta område.

New Town
Stadskärnans andra halva är New Town med sin georgiska (sent 1700-tal) arkitektur. Detta är det kommersiella hjärtat i staden och den plats som alla shopaholics ställer in siktet på.

Stockbridge och Canonmills
Ett exklusivt område norr om Nya Staden med lite intressant fristående butiker samt stadens mest avslappnade plats - Royal Botanical Gardens.

Leith
Edinburghs självständiga och egensinniga hamnområde är en destination i sin egen rätt.

Edinburgh/Öst
Portobellos strandområde och den historiska byn Duddlingston ligger båda i stadens östra del.

Edinburh/Söder
Detta är en populär del av staden för studenter så här finns gott om intressanta ställen att äta och dricka på. Längre ut ligger Edinburghs Outdoor Playground i Pentland Hills och det fascinerande Roslin Chapel.

Edinburgh/Väster
Här ligger Edinburghs utmärkta zoo, samt det sportens tempel som är Murrayfield rugby stadion.

Bra hotell i Edinburgh >>