Sevärdheter & saker att göra

Edinburgh har allt som en storstad har, men är inte särskilt stort och det går därför bra att promenera runt. Det underlättar när du ska se dig omkring och i Edinburgh finns det verkligen mycket att se och göra.

Edinburgh Castle
Att besöka Edinburghs slott är ett måste även om du inte är historieintresserad. Slottet har en miljon besökare om året. Var du än befinner dig i Edinburgh ser du slottet som är byggt på en slocknad vulkan. Förutom att det är intressant ur en historisk synvinkel erbjuder slottet även en vacker utsikt över Edinburgh. Till det du bör se på slottet hör krigsmuseet och kronjuvelerna samt de skotska kungarnas kröningssten, the Stone of Destiny. Genom att gå in på slottets hemsida kan du skräddarsy ditt besök. När du har bestämt vad du vill se kan du enkelt skriva ut resplanen på hemsidan.

The Royal Mile
När ni är färdiga med turen på slottet är det en bra idé att ta en promenad på The Royal Mile som leder er till hjärtat av Edinburgh. Gatan består av ett flertal pubar, restauranger och butiker och en bit bort kan du hitta marknadsplatsen Grassmarket. Grassmarket är fyllt med glada människor och eklektiska butiker och dess atmosfär gör att det är ett av de mest älskade områdena i Edinburgh. Andra sevärdheter som finns längs med gatan är The Real Mary King’s Close och Scottish Storytelling Centre.  På Storytelling Centre får du ta del av Skottlands historiska arv på ett unikt och annorlunda sätt. Innan du lämnar The Royal Mile kan du även besöka Camera Obscura där du bland annat kan se Edinburgh som en levande film med hjälp av en träplatta och vinklade speglar.

Bra hotell i Edinburgh >>

Scottish Parliament Building
Scottish Parliament Building är huvudkontoret för det skotska parlamentet. Byggnaden invigdes år 2004 och finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Scottish Parliament Building har väckt stor medial uppmärksamhet och starka känslor hos befolkningen. Anledningarna till att byggnaden kom att bli så kontroversiell beror på dess placering, arkitekturen och designen. Utseendet är minst sagt häpnadsväckande och väldigt nytänkande. Syftet med både designen och arkitekturen var att försöka konstruera en byggnad som representerade den skotska naturen, lokalinvånarna, kulturen och slutligen själva staden Edinburgh. I anslutning till parlamentet finns dessutom en omtalad lobby, där diverse intervjuer med politiker vanligtvis brukar äga rum. Lobbyn är konstruerad så att naturligt solljus kan belysa rummet och vars design utifrån påminner om växtlighet i form av löv. Sedan 2004 har den skotska parlamentsbyggnaden mottagit ett flertal priser och är med andra ord väl värt ett besök.

Royal Yacht Britannia
Royal Yacht Britannia brukar även kallas för HMY Britannia, som står för Her Majesty's Yacht Britannia. Precis som namnet avslöjar är det drottning Elizabeths II gamla kungliga yacht och den användes mellan 1954 och 1997. Sedan yachten slutade att användas har det kommit att bli en populär och prisbelönt sevärdhet i Edinburgh. Båten ligger permanent förtöjd i en av stadens hamnar och lockar mer än 300 000 turister årligen, vilket är anledningen till att detta anses vara Skottlands absolut bästa sevärdhet.

När man anländer till hamnen ges information om den kungliga yachtens historia samtidigt som besökarna får titta på mängder av displayer och foton. Turisterna får en guidad tur som sker med hjälp av antingen headset eller telefoner. Under turen ges möjligheten att besöka den kungliga delen av yachten, besättningens utrymmen och slutligen maskinrummet. Det går också att ta del av den kungliga segelutställningen och lära sig mer om yachter i allmänhet. Utöver allt detta finns det också en souvenirbutik, en godisbutik för den yngre generationen och ett soldäck som man kan besöka för att njuta av utsikten. Den största delen av allt som ställs ut är original, men ett fåtal delar har behövts återskapas.

National Museum of Scotland
Ytterligare en sevärdhet, som både är gratis för allmänheten och dessutom intressant, är National Museum of Scotland som invigdes år 2006 genom att slås ihop med Museum of Scotland. Turistattraktionen innehåller mängder av kultur och historia i form av bland annat skotska klenoder medan det angränsande museet istället innehåller både teknik, vetenskap och forskning. Byggnaderna står placerade intill varandra mitt i centrum i den skotska huvudstaden.

De som väljer att besöka National Museum of Scotland kan vänta sig att få uppleva alltifrån meteoriter till sjömonster. I de olika rummen och gallerierna får man ta del av vår planets historia, våra olika världskulturer och människorna på vår jord på ett kreativt och nytänkande sätt. Vidare kan man följa den skotska historien ända från forntiden till modern tid, vilket sker med hjälp av föremål, upplevelser, texter och bilder. Som om inte det vore nog finns det också mängder av konst och annan design upphängt i stora delar av museet. Den tekniska och vetenskapliga biten är även den central för besökarna och presenteras på ett roligt och lättförståeligt sätt.

Turistattraktionen är enkel att ta sig till, vilket dels beror på dess centrala läge och dels på grund av att det finns mängder av transportförbindelser dagligen till området. Det är alltså ett smidigt, ekonomiskt och lärorikt sätt att få uppleva Edinburgh på!

St Giles Cathedral
St Giles Cathedral, som även brukar kallas för High Kirk, är en historisk kyrka belägen i Edinburgh. Katedralen har varit en viktig religiös mötesplats i Skottland i drygt 900 år, men har sedan sin konstruktion genomgått ett flertal reparationer och renoveringar. Kyrkan utmärker sig mycket på grund av sitt torn, som har kommit att förknippas starkt med Edinburgh och Skottland överlag. Katedralen tillägnades landets skyddshelgon och kallas många gånger för presbyterianismens moderkyrka. Katedralen är gratis för alla besökare, men det är rekommenderat att skänka ungefär tre euros till kyrkan när man befinner sig i den.

Kyrkans historia går långt tillbaka i tiden och man tror att den konstruerades runt år 1124 av den då härskande kung Alexander I eller möjligtvis av hans yngre bror. Enligt legenden brukade kungen ofta föra långa samtal med Giles, som efter sin död blev helgonförklarad. Kungen bestämde sig då för att konstruera kyrkan och namnge den efter helgonet.

De som besöker katedralen kan, förutom att beundra den vackra byggnaden och lära sig om dess historia, även ibland ta del av utställningar som hålls med jämna mellanrum, där textilkonst och religiösa böcker bland annat visas upp.

Royal Botanic Garden Edinburgh
Slutligen får man definitivt inte missa Royal Botanic Garden om man är på besök i Edinburgh, då det kanske är en av de vackraste sevärdheterna som staden har att erbjuda. Parken startade som ett vetenskapligt projekt där olika växter skulle odlas för att användas i medicinskt syfte, men idag har det kommit att bli ett centrum för vetenskap och studier av olika växter och blommor. Trädgården försöker att stärka den mångfalden bland växter samtidigt som den blivit ett populärt besöksmål för både lokalbefolkning och turister.

Den botaniska trädgården ligger belägen en liten bit utanför staden och är ett område som präglas av harmoni och natur. Förutom den gigantiska trädgården erbjuder parken dessutom tio olika växthus, där det odlas växter från alla världens klimat. Det är möjligt för växterna att överleva tack vare de olika klimatzonerna som finns i varje växthus och sammanlagt odlas över 3 000 växter där. Det är både mysigt och rogivande att strosa runt bland de många trädgårdarna samtidigt som man lär sig mer om den naturliga mångfalden.

Scotch Whisky Heritage Experience
Om du tycker om whisky bör du ta tillfället i akt att besöka Scotch Whisky Heritage Experience. Du kan exempelvis få en guidad tur som ger dig chansen att lära dig mer om olika whiskysorter.

Café Hub
Café Hub ligger på Royal Mile och ingår i Edinsburghs internationella festivalcenter. Den vackra byggnaden var ursprungligen var en kyrka. Här kan ni avnjuta en rad olika maträtter och allt är hemlagat, eller som de säger: ”hubmade”. Café Hub är ett perfekt ställe att koppla av efter en shoppingdag.

Gladstone´s Land
På The Royal Mile kan du även besöka Gladstone’s Land. Här kliver du in i the Royal Miles äldsta bevarade byggnad som byggdes på 1620-talet. Delar av byggnaden har gjorts om till museum vars syfte är att visa 1600-talets borgare. Lägg märke till och beundra byggnadens unika och vackra takmålningar.

Historiska vandringar och spökvandringar
Edinburgh har mer att erbjuda än öl, whisky och kiltar och är du intresserad av historia är detta något för dig. Mercat Tours har en mängd olika historiska vandringar och ger dig en chans att få veta stadens alla hemligheter. Du kan till exempel gå Secrets of the Royal Mile där du får ta del av berättelser och hemligheter om Edinburgh som du i normala fall skulle missa. På turerna blir du guidad av duktiga historiker och får en helt unik upplevelse. De erbjuder även privata vandringar och bland de teman du kan välja bland finns till exempel spöklika sagor såsom Blair Street Vaults. En fördel är att du själv bestämmer när du vill påbörja vandringen och hur lång den ska vara. Du kan till exempel välja att avsluta vandringen nära ditt hotell eller en restaurang.

Edinburghs Zoo
För barnfamiljen finns det en mängd olika saker att hitta på och såväl barn som vuxna brukar gilla djur. På Edinburghs Zoo finns det över 1 000 unika djurarter som till exempel jättepandor, koalor samt schimpanser i en toppmodern inhägnad. Edinburghs zoo ger dig möjligheten att komma nära de mer vänliga djuren samtidigt som du får lära dig om de olika arterna.

Edinburgh Butterfly and Insect World
Om du har ett intresse för fjärilar och insekter bör du åka till Edinburghs fjärils- och insektshus. Här erbjuds möjligheten att ta en promenad bland fritt flygande fjärilar i regnskogsmiljö. Du kan även få vara med och mata de olika djuren. Den som har spindelfobi kan exempelvis ta tillfället i akt att bli botad genom att hålla i en tarantella.