Shopping

Om du kommer till Edinburgh för att shoppa kan staden erbjuda dig butiker med stor variation. Du kan hitta lokala specialiteter som kiltar och lammull, men också kläder från de mest kända modehusen. Om du har tänkt börja samla på whiskey, eller redan gör det, är Edinburgh den perfekta staden att besöka när du vill utöka samlingen.

Princes Street
Börja gärna din shoppingrunda i centrum. På Princes Street hittar du det mesta. Du kan till exempel gå in på Jenners, där du både hittar mode och inredning . Det är ett varuhus som öppnade redan 1838 och hör till skottarnas favoritvaruhus. Bredvid Princes Street hittar du Andrew’s Square med modebutiken Harvey Nichols. Butiken består av hela 4 våningar som är fyllda med modekläder från exempelvis Prada och Christian Dior. Om du vill ha mer modekläder hittar du även Louis Vuitton som ligger på Multrees Walk precis intill.

På 30 Princes Street hittar du Topshop, som är full med kläder, skor, smink och en hel del annat. I sortimentet ingår ett stort antal designermärken och du hittar här kläder för såväl fest som fritid.  På George Street hittar du exklusiva modeaffärer blandade med vanliga populära butikskedjor.

Royal Mile
Traditionella skotska saker hittar du på Royal Mile. Gatan är perfekt för den som vill handla souvenirer. Längs med gatan hittar du butiker som exempelvis säljer kiltar, cashmeretröjor och säckpipor. Om du hör till dem som gillar whisky får du inte missa Royal Mile Whiskies. Affären har mer än 100 sorters single malt och personal som vet det mesta.

Closes
Även smågatorna, de så kallade closes, erbjuder många spännande butiker. Du kan exempelvis hitta kiltdesigners och små ostaffärer där.

Köpcentra
När vädret blir dåligt, som det ofta blir, kan det vara bättre att bege sig till ett köpcentrum. Då är Princes Mall som ligger vid Waverley Station ett bra alternativ. Många beger sig även dit för att äta. Om du vill besöka ett köpcentrum där du lätt kan tillbringa en hel dag bör du bege dig till St James Shopping Centre. Under ett och samma tak finns det 600 butiker, frisör, bank och det mesta du kan tänka dig.

Farmers’ Market
En mysig upplevelse är att besöka Edinburghs Farmers’ Market som hålls varje lördag mellan kl 9-14. Här kan du till exempel hitta lite mer udda kött som vattenbuffel, men även ägg från såväl frigående höns som ankor. Annat som kan locka och som även blir bra souvenirer är ekologisk öl och olika chutneys.

Bokaffär för gamla och unga
Befinner man sig i Edinburgh får man absolut inte missa att besöka The Old Children’s Bookshelf, som är ett exempel på en av Edinburghs många fristående butiker. Bokhandeln ligger belägen på Canongate 175 och har öppet alla dagar i veckan. Precis som skyltfönstret avslöjar, präglas den charmiga butiken av gamla och klassiska boktitlar till andrahandsförsäljning. Böckernas innehåll varierar oerhört, vilket gör att det går att finna det mesta inom bland annat fantasy, självbiografier och barnboksförfattare. Så oavsett om man är på presentjakt, letar efter den gamla favoritboken man hade som barn eller bara är nyfiken på butiken, är affären värd ett besök.

Hannah Zakiri – en kreativ affär
Den lilla butiken Hannah Zakiri ligger på Candlemaker Row 43 och är en relativt nyöppnad affär. Även om affären är ganska ny, har ägaren bakom butiken tidigare ägnat sig åt försäljning i form av konst och annat hantverk via internet. Varorna som säljs är både kreativa och annorlunda. De flesta produkter som säljs är unika av sitt slag och utsmyckade med noggrant utvalda detaljer. Det kan till exempel handla om udda mönster och unika knappar eller tryck. Saker som säljs i butiken är bland annat väskor, smycken, konst och utvalda designerkläder. Vill man köpa något som sticker ut, bör man ta en titt i den udda, men roliga butiken Hannah Zakiri.

Armstrongs – vintage och secondhand
På Grassmarket 83, som ligger väldigt nära tidigare nämnda Victoria Street, ligger en gammal, men mysig secondhandbutik. Affären har funnits i över sextio år och har med tiden fått ryktet om sig att vara huvudkvarteret för vintage och andrahandsvaror. I det stora och noggrant utvalda sortimentet kan man finna kläder från i princip alla årtionden, men även skotska folkkläder i form av kiltar. Man har fyllt butiken med mängder av varor i förhållande till dess storlek, vilket gör att det är väldigt mysigt att gå runt bland alla kläder och leta efter godbitarna i sin egen takt.

IJ Mellins Cheesemonger – en smakupplevelse
För den matintresserade passar ett besök på IJ Mellins Cheesemonger alldeles utmärkt. Butiken riktar in sig på ost av alla dess slag, vilket är något man känner på lukten när man börjar närma sig butiken, och inredningen präglas av vintage. Inne i affären står hyllor staplade med mängder av olika typer av ost, som man kan läsa mer om på de handskrivna små skyltarna. Ostarna som säljs är främst lokalproducerade, vilket är något som är väldigt vanligt i den skotska huvudstaden, men även ost från resterande delar av Europa finns till försäljning i butiken. Ostaffären ligger på Victoria Street 30 och passar bra att stanna till vid inför den kommande picknicken eller mellanmålet.

Jane Davidson – kända designermärken
På Thistle Street 52 i Edinburgh ligger en affär som funnits i över fyrtio år och som sköts av en familj i två generationer. Butiken heter Jane Davidson och riktar in sig på lyx och design. Bland utbudet finns märken som till exempel Armani och Missoni. Jane Davidson är en butik som har många besökare, både turister och lokalinvånare, och hela upplevelsen i affären genomsyras av överflöd. Även om man inte skulle ha råd att köpa något, kan det vara värt ett stopp bara för att få uppleva atmosfären.

Bra hotell i Edinburgh >>


Foto: Kevin Gibbons (Flickr)