Nyår i Edinburgh

Nyårsafton är en av de bästa tiderna på året att befinna sig i Edinburgh. Hogmanay som högtiden kallas i Skottland lockar varje år över 150 000 besökare till Edinburgh. Firandet börjar med ett fackeltåg den 30 december. Tåget brukar bestå av cirka 40 000 personer som går längs gatorna i Edinburgh. Välj själv om du vill delta i tåget eller bara titta på. Om du vill gå med i tåget måste du dock köpa biljett i förväg då det varje år brukar bli slutsålt.

Den absoluta höjdpunkten är förstås fyrverkeriet från Edinburgh Castle som dundrar loss vid tolvslaget (videon ovan). Det finns många platser varifrån man kan se fyrverkerierna eftersom slottet ligger på en kulle över staden. Fyrverkeriet är verkligen storslaget och markerar med all önskvärd tydlighet början på det nya året.

Festligheterna brukar avslutas på nyårsdagen med "Loony Dook" som helt enkelt innebär att flera hundra människor badar i den svinkalla floden Forth som rinner genom staden. Många är dessutom klädda i galna outfits.

Under firandet hittar man också en rad olika konserter runt om i Edinburgh. Ingen av dessa är dock gratis så glöm inte att köpa biljett i förväg. En konsert som brukar vara extra populär är St Giles' Cathedral Choir som uppträder i katedralen med samma namn.

Många av traditionerna kring Hogmanay tros komma från vikingarna som invaderade Skottland runt 700-talet. En annan förklaring till att nyårsafton är en så viktig högtid i Skottland kan vara att julen faktiskt var förbjuden att fira från 1640 och framåt. Det var inte förrän 1958 som juldagarna letade sig in i kalendrarna och blev allmänna helgdagar. Anledningen till förbudet var att kyrkan inte ansåg att julfirandet stämde överens med det som stod i bibeln. Därför var det under lång tid nyår som stod i centrum för firandet under vinterhalvåret.

Om du funderar på att åka till Edinburgh för att fira nyår så gäller det att vara ute i god tid. Såväl hotellrum som biljetter till olika evenemang brukar snabbt ta slut.