Evenemang och festivaler

Edinburgh har ett stort utbud av evenemang och festivaler som lockar miljontals turister varje år. Kanske mest känd är den årliga Edinburghfestivalen som egentligen består av flera både officiella och självständiga festivaler. Den går av stapeln i början av augusti och pågår fyra veckor framåt. Antalet besökare är nästan lika många som stadens invånare. De mest kända delarna av festivalen är bland annat Edinburgh Fringe som är den största konstfestivalen i världen och Edinburgh Military Tattoo. Andra delar av festivalen är Edinburghs internationella filmfestival och Edinburghs internationella festival. Som turist finns det ingen risk att du hinner bli uttråkad.

Edinburgh Military Tattoo
Edinburgh Military Tattoo är en uppvisning av militärorkestrar som hölls för första gången 1950. Uppvisningen sker utanför Edinburgh Castle och består av ett oförglömligt skådespel kombinerat med fantastisk musik och dansare från hela världen. Den här delen av festivalen är inget som du vill missa.

Edinburgh Fringe
Edinburgh Fringe är en världens största kulturfestivaler och den består av flera tusen föreställningar med bland annat komedi, musik, barnföreställningar, teater och dans. Festivalen består av det mesta som har med scenkonst att göra och eftersom det inte finns någon urvalskommitté kan du räkna med att få se unika framträdanden som inte finns någon annanstans.

Om du vill vara en del av detta fantastiska evenemang bör du vara ute i god tid för att boka dina biljetter eftersom det är den mest besökta konstfestivalen i världen. Den kommer att ge dig en upplevelse du sent glömmer och oavsett vad du och ditt resesällskap tycker om finns det uppträdanden som passar.

Fira nyår i Edinburgh
Ifall du vill delta i ett unikt nyårsfirande är Edinburgh rätt ställe. Den 31 december firar de Hogmanay som är en stor gatufest. Firandet har sina rötter i firandet av vintersolståndet och inleds med fantastiska fackeltåg som skapar en underbar stämning. Fackeltåget går mellan Royal Mile och Son et Lumière för att avslutas med gigantiska fyrverkerier på Capitol Hill. Festligheterna består bland annat av bra musik, god mat och utomhusbarer.

Burns night
För den som vill ta del av skotsk tradition är Burns night ett perfekt val. Den 25 januari varje år firar skottarna poeten Robert Burns födelse och liv. Firandet inleds med en talare som berättar om Robert Burns liv och verk. Firandet består av traditionell mat som haggis, skotsk whisky samt uppläsning av Burns poesi. Det är en unik upplevelse som skapar en härlig atmosfär och oförglömliga semesterminnen.

Edinburgh International Film Festival
Den festival som har fått störst internationell spridning är Edinburgh International Film Festival, som hålls varje år i juni under en tidsperiod på två veckor. Under festivaldagarna får besökarna ta del av ett stort utbud av biofilmer, animerat, musikvideor, dokumentärer och kortfilmer. Festivalen har funnits ända sedan 1947 och från början var det tänkt att den bara skulle rikta in sig på dokumentärer, vilket dock ändrades med tiden. Nu för tiden visas även filmer uppdelade efter olika genrer och kategorier, som till exempel familj eller tonår.

Royal Highland Show
Ytterligare en populär festival är Royal Highland Show, som är en föreställning som riktar in sig på Skottlands jordbruk och landsbygd. Även denna tillställning hålls i juni, men pågår i fyra dagar istället för fjorton. Festivalområdet lockar över 100 000 besökare årligen, där människor samlas för att fira Skottlands näringsliv. Bland besökarna kan man hitta såväl boskapsutställare och chefer, som privatpersoner, barnfamiljer och kungligheter. Föreställningen kan beskrivas som en stor folkfest som varit en del av Skottlands historia under flera årtionden.

Edinburgh International Festival
Ett annat event som äger rum tre veckor varje år i augusti är Edinburgh International Festival, som är en festival som riktar in sig på olika typer av scenkonst. Människor från hela världen färdas årligen till Edinburgh under dessa veckor för att ta del av högklassig teater, opera och dans. På senare tid har även föreläsningar och olika typer av visuella utställningar kommit att bli en del av festivalen. Artisterna som deltar i föreställningarna kan ägna sig åt att premiärvisa en show, tolka gamla klassiker eller visa upp andra typer av produktioner för besökarna. Edinburgh International Festival invigdes på mitten av 1900-talet och har kommit att bli en stor succé.


Foto: Graham Campbell (Flickr)