Restauranger & caféer

Mycket inom den skotska mattraditionen är bekant för oss svenskar, exempelvis deras mejeriprodukter och rotfrukter. Skottlands nationalrätt haggis har vissa likheter med den svenska pölsan. Rätten görs på hjärta, lever, luftstrupe och lungor som efter att de har kokats och hackats sys in i fårets magsäck. Om du vill ha en mindre vågad maträtt brukar shepherd’s pie, gjord på lammfärs och potatismos, gå hem hos de flesta. Den som vill testa traditionell skotsk mat bör besöka Howies, en kaféliknande restaurang alldeles intill slottet. De serverar skotska specialiteter. För dig som tycker att man inte nödvändigtvis måste följa seden dit man kommer är det bra att veta att Skottland och Edinburgh har många internationella restauranger.

Brittania Spice
Att Indien var en brittisk koloni märks bland annat på att det finns traditionella rätter i Skottland som har influerats av Indisk matlagning. Chicken tikka masala sägs till exempel ha uppstått i Skottland på 1970-talet. På Brittania Spice kan du äta mat från såväl norra Indien som Bangladesh, Thailand och Nepal. Du hittar restaurangen på 150 Commercial Street Ocean Drive i Leith.

Kama Sutra
Kama Sutra är en populär restaurangkedja som serverar indisk mat av en riktig hög kvalitet, men till bra priser. Chicken tikka som har tillagats i den traditionella tandooriugnen kostar till exempel endast cirka 130 kronor. Du får dessutom en riktigt bra service som förstärker middagsupplevelsen.

Mussel Inn
Eftersom Edinburgh ligger vid kusten får du alltid god, färsk mat när du exempelvis går till Mussel Inn. På restaurangen serveras i första hand mat som är lagad av råvaror från den närliggande fjorden. Mussel Inn passar dig som är sugen på ostron, fisk eller skaldjur. Restaurangen ligger på 61-65 Rose Street, ett kvarter från Princes Street i Edinburghs centrum. Den goda maten i kombination med de låga priserna gör att både barnfamiljer och affärsmän trivs lika bra här. En surf and turf bestående av rumpstek, tigerräkor och kammusslor serverad med potatis och sallad kan du till exempel få för runt 250 kronor medan en stor portion av dagens soppa endast kostar dig cirka 45 kronor.

Eteaket
På 41 Frederick Street i New town hittar du Eteaket. Här kan du ta en kopp te med en kaka som tilltugg eller köpa med dig teer från hela världen att njuta av hemma eller ge bort i present.

The Elephant House
The Elephant House ligger på 21 George IV Bridge. Förutom kaffe och te serverar de även smårätter som nachos samt soppor. Kaféet är inte bara känt för sitt goda kaffe med bagels, utan flera stora författare har även befunnit sig här när de har skrivit sina noveller och romaner. Mest känd av dem är förmodligen J.K. Rowling, som skrev det mesta av sin första roman sittandes på bland annat The Elephant House.

Edinburgh Larder
Edinburgh Larder ligger på 15 Blackfriars Street. Det här är ett kafé som öppnade 2009 och som har nått en enorm popularitet sedan dess. Här kan du till exempel avnjuta en så kallad ”Full English Breakfast” med bland annat äggröra och korv.

AfternoonTea på The Colonnades
Edinburgh har gott om kaféer och restauranger som serverar eftermiddagste med tillhörande tilltugg. Vill man njuta av riktigt traditionellt eftermiddagste ska man gå till Colonnades i hjärtat av gamla stan. Restaurangen utmärker sig särskilt för sitt eftermiddagste, men erbjuder även gästerna läckra måltider, drinkar och hembakat fika. Den populära mötesplatsen omringas av pelare och andra utsmyckningar som går i en klassisk, men ändå modern stil. Är man på besök i Edinburgh är Colonnades ett ställe man helt enkelt inte får missa.

The Gardener's Cottage
Ytterligare en restaurang som är väl värd ett besök är The Gardener's Cottage, som ligger omringad av blommor och växtlighet. Restaurangen har riktat in sig på att servera mat tillagad av ingredienser som både är lokala och tillhörande den aktuella säsongen. På kvällarna serveras en meny bestående av sex rätter, lunch serveras under specifika tider och på helgerna finns det möjlighet att äta brunch på restaurangen. Lokalen har ett historiskt värde och tillhör stadens världsarv. Från början var restaurangen en stuga som tillhörde kungens trädgårdsmästare på 1800-talet, men som därefter har stått tom under många år ända tills restaurangägarna valde att renovera stugan och öppna upp platsen för allmänheten.

Castle Terrace
Castle Terrace är en annan omtyckt restaurang i Edinburgh, som har valt att rikta in sig på skotska råvaror. Den har funnits sedan 2010 och har sedan sin invigning vunnit priser för sin utsökta och moderna meny, som skapats av kocken Dominic Jack. Rätterna som serveras är nytänkande, då de utgör en kombination av fransk och brittisk matlagning tillsammans med de skotska råvarorna. Det gör att varje rätt på menyn är spännande för smaklökarna och därför rekommenderas restaurangen starkt.

The Scran & Scallie
Det sista tipset gällande matupplevelser är restaurangen och puben The Scran & Scallie, som främst utmärker sig tack vare den lokala menyn och miljön. Personerna bakom restaurangen är de samma som skaparna av Castle Terrace, vilket bara det gör succén till ett faktum. Menyn består till en stor del av skotska rätter som serveras i en avslappnad miljö, men det finns även möjlighet att sätta sig och njuta av en lokalt producerad öl. Designen i lokalen är rustik och mysig, kombinerat med inslag av både skandinaviska och skotska influenser.

<< Tillbaka till Edinbugh