Nattliv & nöje

En stor del av Edinburghs invånare är i åldrarna 16-24 år och det är en bidragande orsak till att staden har ett sprudlande nattliv. Här hittar du dansklubbar, trendiga barer, ställen med livemusik samt stand up-klubbar. För festprissar är staden en pärla.

The Dome
Ett tips är att besöka The Dome om man är på jakt efter bra uteliv på kvällen. Platsen är en restaurang, bar och nattklubb, allt under samma tak. Den populära baren ligger i gamla stan, vilket bidrar till att det alltid finns många besökare där. Byggnaden är designad helt i en romersk och grekisk stil, vilket gör att upplevelsen känns väldigt pampig, sofistikerad och ståtlig. Det går alltså att avnjuta goda middagar, dricka smakrika cocktails eller dansa på klubbens nattgolv i en byggnad bestående av mängder av pelare och kupoler.

BrewDog Edinburgh
Sedan 2011 har människor kunnat besöka BrewDog Edinburgh, som är en bar bestående av mängder av olika typer av öl, både hantverk från lokala bryggerier och internationellt kända ölmärken. Det är med andra ord ett bra stopp på vägen till en nattklubb eller diskotek. Baren ligger även den i gamla stan, vilket gör att det är lätt att både ta sig dit och hitta fler barer i närheten. Inredningen består till stor del av tegel, rostfritt stål och såklart mängder av ölsorter. Personalen är väldigt trevlig och guidar gästerna till att hitta rätt öl beroende på vad man gillar för smaker.

The Jazz Bar
Det är alltid trevligt att besöka barer som har framträdanden och livemusik, vilket är något som stämmer överens med upplevelsen på The Jazz Bar. Trots namnet på baren erbjuds betydligt mer än enbart jazz. Två tredjedelar av artisterna och banden som uppträder tillhör någon annan musikgenre, vilket gör att baren lämpar sig för alla typer av musikstilar. Exempel på andra genrer man kan få uppleva på barens scener är funk, soul och blues. Fördelen med The Jazz Bar är att de har liveframträdanden varje kväll, så man behöver inte oroa sig för vilken dag man väljer att besöka baren. Det finns alltid något att lyssna på!

Supercube
Det absolut roligaste tipset om man vill vara med om en utekväll fylld av skratt, är nog att besöka Supercube. Stället är en karaokebar som rekommenderas varmt av såväl turister som lokalinvånare. Fördelen med baren är att sällskapet får boka ett rum och därmed själva bestämma inför hur stor publik sjungandet ska ske. Det går att vara alltifrån två personer upp till tjugofem stycken, men man måste boka rummet i minst en timme. Med andra ord ger baren olika sällskap möjligheten att ha en egen privat fest, där besökarna själva kan skapa spellistor och även få service av personalen genom knapptryckningar från rummet. Stället är helt klart värt ett besök och kommer bli ett minne för livet!

Bongo Club
På 37 Holyroad hittar man Bongo Club som erbjuder olika sorters av musik eftersom de ofta använder sig av olika teman. De har även öppet dagtid om du vill besöka olika utställningar och ta en fika.

Henry’s Cellar Bar
Gillar du jazz kan du besöka baren Henry’s Cellar på 8 Morrison Street. De har skapat en bra atmosfär som ger dig det lilla extra när du sitter och lyssnar på ljuv, traditionell jazz.

Stand up
Här hittar du bland annat The Stand Comedy Club där flera av Storbritanniens bästa stå upp-komiker uppträder. På klubben kan du äta middag samtidigt som du roas av komikerna.

Teater
Edinburgh är känt för sin teaterscen och en av de populäraste teatrarna är Bedlam Theatre som drivs av studenter.

Sport
För den fotbollsintresserade har Edinburgh mycket att erbjuda och staden har två lag i Scottish Premier League, Heart of Midlothian  och Hibernian FC, även kallade Hibs.

Riverdance
Den här typen av dansuppträdande är mycket populärt i Edinburgh och det är nästan ett måste att se en föreställning oavsett om man är dansintresserad eller inte. Playhouse i Edinburgh erbjuder storslagna uppträdanden med riverdance som du sent kommer att glömma. Arenan ligger i centrala Edinburgh och nära till barer och matställen.